Anatomi Anabilim Dalı
Anatomi, canlı vücudunu şekillendiren organların normal şekil, yapı, duruş ve komşu organlarla olan ilişkilerini makroskobik veya subgros olarak inceler. Evcil hayvanların anatomisinin bilinmesi veteriner hekimlikte hayvan yetiştiriciliğinde, hastalıkların teşhisin ve tedavisinde, doğumda ve cerrahi operasyonlarda hayvanlara müdahalede önem taşımaktadır. Bunun yanı sıra koruyucu hekimlikte de oldukça önemlidir. Bu nedenle öğrencilerimize evcil memeli ve kanatlı hayvanların normal anatomik yapılarının karşılaştırmalı öğreterek yeterli donanıma sahip veteriner hekimlere dönüşmesinde katkı sağlamayı hedefledik.
Temel Bilimler Bölüm’ünde bulunan Anabilim dalımızca öncelikle genel bir anatomi terminolojisi ardından dönemlik olarak "Anatomi I" ve "Anatomi II" dersleri dahilinde öğrencilere anatomi dersi verilmektedir. Bu derslerde evcil memeli ve kanatlı hayvanların sistematik anatomik özellikleri türler arasında karşılaştırmalı olarak anlatılmaktadır. İkinci sınıfın birinci döneminde okutulan "Topografik Anatomi" dersinde sistematik anatomi bilgileri canlı vücudu birtakım bölgelere ayrılarak incelenmektedir. Öğrencilerin mesleki olarak anatomi dersinde aldıkları eğitimi uygulama alanlarında daha iyi araştırabilmeleri ve anatomik bilgilerini el becerileriyle pekiştirdikleri “Mesleki Uygulama (Mesleki Alan Çalışması)”, “Mesleki Uygulama 1(Mesleki Alan Çalışması)” ve “Mesleki Uygulama 2 (Mesleki Alan Çalışması)” adlı dersler yürütülmektedir. Öğrencilere seçmeli ders olarak “Veteriner Terminoloji”, “Laboratuar hayvanlarının Anatomisi” ve “Egzotik Hayvanlarının Anatomisi” dersleri de anlatılmaktadır. Anabilim Dalımızda derslerde görsel, işitsel ve konu anlatımlı teorik öğretimi uygulamalı dersleriyle pekiştirmesi için paralel olarak yürütülmektedir. Özellikle donanımlı Veteriner hekimin bilmesi gereken temel anatomik bilgiler klinik muayene ve girişimlerde canlı bir hayvan vücuduna yaklaşım mantığı çerçevesinde verilmektedir.
Anatomi Anabilim Dalımız Çukurova Üniversitesi Ceyhan Veteriner Fakültesi bünyesinde 2012 yılında kurulmuş ve 2015-2016 eğitim öğretim yılından itibaren lisans eğitimi vermeye başlamıştır. Anabilim Dalında 1 adet Doçent Doktor, 1 adet Yardımcı Doçent Doktor olmak üzere toplam 2 (iki) akademik personel bulunmaktadır.